英语
当前位置:继教网首页 >> 学科频道 >> 英语 >> 试题集锦 >> 查看文章
2012高考真题重庆卷
  发布者:学科专家  发布时间:2012-07-11

2012年普通高等学校招生全国统一考试(重庆卷)

英语试题卷

英语试题卷共16页。满分150分。考试时间120分钟。

注意事项:

1.答题前,务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡规定的位置上。

2.答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。

3.答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色签字笔,将答案写在答题卡规定的位置上。

4.所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效。

5.考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。

一、听力(共三节,满分30分)

做题时,请先将答案划在试题卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试题卷上的答案转涂或转填到答题卡上。

第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)

请听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的ABC三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读一遍。

例:How much is the shirt?

A.£19.15   B. £9.15   C. £9.18

答案是B

1.How old is the girl?

A.7   B.8   C.10

2 . Where does the conversation most probably take place ?

A  In a bank 

B  In a store

C  In a library

.3. How will the two spekers travel ?

A By bus

B  By car

C  By train 

4. What are the two speakers talking about ?

A  Their work

B  Their manager

C  Their  meeting

5. What is the woman’s problem ?

A  She is thirsy

B  She is sick

C She is tired 

第二节 (共12小题;每小题1.5分,满分18分)

请听下面4端对话或独白。 每段对话或独白后有几个小题,从题所给的ABC三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

请听第六段材料,回答第6至第8题。

6. Which TV program does the women like best ?

A  Sports program

B  Morning news 

C  Talk  show

7. How much time does the woman spend watching TV every day ?

 A  About half an hour

B  About two hours

C   About four hours

8. What is the cinversation mainly about ?

A.Types of TV programs.

B.Popular TV shows

C.TV watching habits

请听第7段材料,回答第911题。

9.Who will take the guitar lessons?

A.The woman

B. The woman’s son

C. The woman’s friend

10.How long has the woman piayed the piano

A.For two years

B.For three years

C.For five years

11.How much do the Tuesday lessons cost per hour?

A. $ 4

B. $8

C. $10

D. $12

请听第9段材料,回答第1517题。

15.What does the conversation most probably take place?

A. On Monday.

B. On Wendnesday.

C. On Saturday.

16.What kind of food might the woman have tonight?

A.Italian food.

B.French food.

C.Janpanese food.

17.How many people will go for dinner?

A.Three.

B.Six.

C.Eight.

第三节(共3小题;每小题1.5分,满分4.5分)

请听下面一段独白,用所听到的独白中的词或数填空,每空限填一个词或一个数。填入内容要写在答题卡相应的位置上。在听本段独白前,你将有时间阅读各小题,每小题5秒,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。本段独白读两遍。

请听第10段材料,回答第1820题。

Timetable os a Radio Station

 

Time

Program

Radio Four

7:30

__18__

Radio Three

7:30

Concert

Radio Two

8:00

__19__ Match

Radio One

10:00

News

Radio One

__20__

Travel

 

二、英语知识运用(共两节,满分45分)

  第一节 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)

  请从ABCD四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该选项标号涂黑。

  例:A computer can only do __________you have instructed it to do.

 A.how   B. after   C.what   D.when

答案是C.

21.-John,when shall we meeet again,Thursday or Friday?

  -___________.I’ll be off to london then.

 A.Either   B.Neither   C.Both    D.None

22.-kevin,you look worried.Anything wrong?

  -Well, I____a test and I’m waiting for the result.

 A.will take   B.took   C.had taken   D.take

23.______to work overtime that evening,I missed a wonderful film.

 A.Having been asked  B.To ask  C.Having asked  D.To be asked

24.Sam has been appointed _______ manager of the engineering department to take ____ p;ace of George.

 A./,/  B.the,/  C the the  D./, the

25.-____you interrupt now? Can’t you see I’m on the phone?

  -Sorry Sir, but it’s urgent.

 A.Can  B.Should  C.Must  D.Would

26.-The Modern Art Exhibition in the City Museum has been cancelled.

  -Oh,no!______.

 A.It’s a pity    B.Tt doesn’t matter  C.I knew it already  D.It’s not interesting at all

27.Food stupplies in the flood-stricken area______.We must act immediately before there’s left.

A.have run out  B.are running out

C.have been run out  D.are being run out

28.We’re having a meeting in half an hour.The decision______at the meeting will inf the future of our company.

A.to be made  B.being made

C.made       D.having been made

29.Sales director is a position______commuincation ability is just as importane as sales

A.which   B.that

C.when    D.where

30.Coach,can I continue with the training?

A.unitil   B.before

C.to consider  D.unless

31.Before you quit your job, ______how your family would feel about your decision.

A.consider   B.considering

C.to consider D.considered

32.It was 80 years before Christopher Columbus crossed the Atlantic______Zheng sailed to East Africa

A.when   B.that

C.after    D.since

33.The headmaster will not permit the change in the course,nor______it a thought.

A.does he even given  B.he even gives

C.whether          D.he will even given

34.Evdence has been found through years of study______children’s early sleeping problem likely to continue when they grow up.

A.why  B.how

C.whether D.that

35.Look,here comes your dream girl. Invite her to dance.

______What if she refuses me?

A.I don’t know   B.Why me?

C.With pleasure  D.So what?

第二节        完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

请阅读下面短文,掌握其大意,然后从36-55各题所给的四个选项(ABCD)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项的标号涂黑。

I became a gardener when I was twelve. My early__36___of gardening may not have originat from my love for nature.It was to ___37____my parents.

  At that time,we had a big yard in which a beautiful maple tree stood.But my mother often looked with __38___at this work of natural art. Those golden leaves seemed like tons of rubbish her,something else to ___39___!Seeing the neighbors busy with gardening,my father ever thougth it a waste of time.

  At that age,I always did something___40_____to whatever my parents did! If gardening were something they found____41___,I would plant a garden!

  I planted some lily(百合花)seeds in the yard.But they failed to ___42___.I continued to sunflower seeds and roses,Wild ____43_____joy,I found the first rose bloom(开花).One by one, the flowers bloomed their heads off.__44___,I was touched by this land of wonder.

___45___,my parents showed no interest in my garden.My father even___46_____at me because found it was ___47____to move around my garden to the driveway.To my mother’s ___48__,I put her vase my real roses which,in her eyes,were simply weeds____49___flowers.

  Regardless of their ____50___,I kept on planting my garden and ____51___to enjoy the pleasure gardening.Plants make such good companions:they breathe,they bloom,they____52____to care and love.

  It has been many years since I made my first garden out of my desire to ____53___my parent .Today I become known as Mrs.Greenthumbs,teaching gardening and hosting a gardening show which makes my parents feel very____54_.And now I could say it is my affection for____55___they makes me a real gardener.

36.A.memory          B.dream          C.intention          D.design

37.A.please             B.change       C.help              D.annoy

38.A.doubt            B.appreciation     C.surprise           D.excitement

39.A.collect up          B.care about          C.clean up     D.come in

40.A.equal            B.similar           C.superior           D.opposite

41.A.painful           B.valuable        C.upsetting           D.interesting

42.A.come up            B.break out      C.hold on           D.get through

43.A.to             B.with           C.in           D.by

44.A.Luckily       B.Cheerfully        C.Regularly          D.Eventually

请听第9段材料,回答第1517题。

15. When does the conversation most probably take place?

A. On Monday

B. On Wednesday

C. On Saturday

16. What kind of food might the woman have tonight?

A. Italian

B. French food

C. Japanese food

17. How many people will go for dinner?

A. Three

B. Six

C. Eight

第三节(共3个小题;每小题1.5分,满分4.5分)

请听下面一段独白,用所听到的独白中的词或数填空,每空限填一个词或一个数。填入内容要写在答题卡相应的位置上。在听本段独白前,你将有时间阅读各小题,每小题5秒,听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。本段独白读两遍。

请听第10段材料,回答第18至第20题。

Timetable of a Radio Station

 

Time

Program

Radio Four

7:30

18

Radio Three

7:30

Concert

Radio Two

8:00

19Match

Radio One

10:00

News

Radio One

20

Travel

From the upstairs window,I watched my parents rush out to the car. I had never seen them happy.And I was also full of joy.What a wonderful day!My baby doll would be home.I  downstairs. My sccks still hung there flat.But I knew they were not empty; they were filled w  love!

 

56. what happened to the author on September 11 1958 ?

A He got a baby brother

B He got a C hristmas  gift

C  He became four yesrs old

D  He received a doll

 

57.What does the anderlined wordominousin Paragraph 3 probably mean

A.Impossible.

B.Boring

C.Difficult

D.Fearful

58.Which word can best describe the feeling of the father when Christrmas was coming?

A.Excitement.

B.Happiness.

C.Sadness.

D.Disappointment.

 

59.What is the passage mainly about ?

A  A sad Christmas  day 

B  Life with a lovely baby

C.A special Christmas gift.

D.Memories of a happy family

.B

Top lists are lecturing people on everything from"100 books to read ".

Aren't you just tired of being told what to do with your time?

Now you have a list to end all lists!

Take a look at the following two examples from the list of "101 things not to do":

Swim with Dolphins(海豚)?

  Swimming with dolphins is one of the world’s most profitable tourist activities.However, every dolphin will welcome having their busy ,tiring day interrupted by tourists screaming pushing around them in the water.Worse yet,when dolphins get too near to the boats loaded tourists, they could get caught up in ropes and killed by propellers(螺旋桨).

Here’s a little secret. Dolphins look like smiling at you, but actually they’re just opening mouths.

Go to See the Mona Lisa?

There must be something about the mysterious(神秘的)smile. The 6 million people who the lady in the Louvre every year can’t all be wrong,after all. But they can be quite anno standing in front of you, holding up their cameras to prevent you from seeing anything.In fact hard for you to see the painting clearly because you have to stay away from it for security read. After queuing for hours, many tourists can remain in front of the painting only for 15 secor most.

If the mysterious lady in the picture knew her fate, she wouldn’t just be smiling, she laughing.

So, still long to see the Mona Lisa? If you want to find out more about the list, read 101 Tings NOT to Do Before You Die. Visit www.not2dobeforeidie.co.uk and buy the book at a 20 disc.

60.According to the passage,swimming with dolphins________.

  A.is the world’s most popular tourist activity

  B.gives fun to both tourists and dolphins

  C.will make tourists busy and tired

  D.can cause danger to dolphins

61.what does the author think about going to see the Mona Lisa?

  A.Tt is wrong to go and see the mysterious smile.

  B.It is not as satisfying as expected.

  C.Fifteen seconds in front of the painting is enough.

  D.Queuing for hours is worthwhile.

62.The list of “101 things not to do”is made most probably because its author_______.

  A.thinks it boring to do the things suggested by other lists

  B.believes other lists are not humorous enough

  C.intends to persuade people to read more lists

  D.wants to provide a list different from other lists

63.What is the main purpose of the passage?

  A.To advertise a book

  B.To introduce a website

  C.To comment on popular lists

  D.To recommend tourist activities.

There is no better way to enjoy Scottish traditions than going fishing and tasting a little whisky(威士忌)at a quiet place like the Inverlochy Castle. When Queen Victoria visited the in 1873 she wrote in her diary, “I never saw a lovelier  spot ,” And she didn’t even go fishing.

Scotland is not easily defined. In certain moments, this quiet land of lakes and grass mountains changes before your very eyes. When evening gently sweeps the hillside into orange ,the rivers, teeming with fish, can turn into streams of gold . As  you settle down with just a people and a basket on the bank of River Orchy, near the  Inverlochy castle , any frustration  will float away as gently as the circling water. It’s just you and purple , pink ,white flowers, a perfect harmony . If you are a new comer to fishing, Learning the basics form a fishing    leave you with a lifetime’s fun. Four many, fishing is more than a sport; it is an art

Scotland offers interesting place where you can rest after a long day’s fishing. Set      wild mountain and hidden behind woodland , the beautiful  Inverlochy Castle Hotel below the    a perfect place to see the beauty of Scotland’s mountains . Ben Nevis is the highest of  mountains , and reaching its 1342-metre top is a challenge . But it’s not just what goes    matters; what comes down is unique .  More than 900  metres high,  on the mountain’s north    an all-important source of pure water. Its name comes form the Gaelic language “usqueb    “water of life”; And it is the single most important ingredient(原料) in scotlands best know whisky.

64.The story of Queen Victoria is to show that _____.

A.the queen is rich in tour experience

B.the Castle is a good place to go in Scotland

C.tasting whisky is better than going fishing

D.1873 is a special year for the queen

65.How is Paragraph 2 mainly developed?

A.By giving descriptions.

B.By follweing time order.

C.By analyzing causes.

D.By making comparisons.

66.What is Ben Nevis special for?

A.The Inverlochy Castle Hotel.

B.The beauty of its surroundings.

C.The water from the mountain.

D.The challenge up to its top.

67.Waht is the main purpose of the passage?

A.To introduce Scottish traditions to tourists.

B.To show the attractions of Scotland to readers.

C.To explore geographical characteristics of Scotland.

D

To take the apple as a forbidden fruit is the most unlikely strory the Christians(基督教徒)ever cooked up. For them, the forbidden fruit from Eden is evil(邪恶的).So when Colu  brought the tomato back from South America, a land mistakenly considered to be eden, ever jumped to be the obvious conclusion.Wrongly taken as the apple of Eden, the tomato was shut o  the door of Europeans.

What made it particularly terrifying was its similarity to the mandrake,a plant that was the to have come from Hell (地狱).What earned the plant its awful reputation was its roots w  looked like a dried-up human body occupied by evil spirits.Tough the tomato and the man were quite different except that both had bright red or yellow fruit, the general population consio them one and the same, to terrible to touch.

Cautious Europeans long ignored the tomato, and until the early 1700s most of  the We people continued to drag their feet. In the 1880s, the daughter of a well-known plant expert that the most interestinig part of an afternoon tea at her father’s house had been the “introduction this wonderful new fruit-or is it a vegetable?”As late as the twentieth century some writers classed tomatoes with mandrakes as an”evil fruit”.

But in the end tomatoes carried the day. The hero of the tomato was an American named R  Johnson,and when he was publicly going to eat the tomato in 1820,people journeyed for hun of miles to watch him drop dead.”Wha are you afraid of?”he shouted.”I’ll show you fools these things are good to eat!” Then he bit into the tomato.Some people fainted. But he sur  and,according to a local story,set up a tomato-canning factory.

68. The  tomato was shut out of the door of early Europeans mainly because ______.

A  it made Christive evil

B  it was the apple of Eden

C  it came from a forbidden land

D  it was religiously unacceptable

69. What can we infer the underlined part in Paragraph 3 ?

A  The  process of ignoring the tomato slowed down

B  There was little pregress in the study of the tomato

C  The tomato was still refused in most western countries

D  Most western people continued to get rid of the tomato

70. What is the main reason for Robert Johnson to eat the tomato Publicly ?

A To manke  imself  a hero

B To remove people’s fear of the tomaoto

C To speed up the popularityt of the tomato

D  To persuade people to buy products fo\rom his factory

71. What is the main purpose of the passage ?

A To challenge people’s fixed concept of the tomato

B To give an explanation to people’s dislike of the  tomato

C  To present the change of people’s attitudes to the tomato

D  To show the process of freeing the tomato from religious influence

                           E

  In his 1930 essay “Economic Possibilities for Our Grandchildren “, John Keynes, acconmist, ewrote that human needs fall into two classes: absolute needs ,which are indupe what other have , and relative needs ,which make us feel superior to our fellows He thought alough  relative needs may indeed be  insatible (无止境的) this isnottrue ofabsolute

   Keynes  wans surely  correct  that only a small part of total spending id decided by the  super iority He  was gretly  mistaken ,however ,in  seeting this desive as the only source of demands

      Decisions to spend are also driven by ideas of quality which can influnce the den almost all goods, including even basic goods like food. When a couple goes out for an anm dinner,for example,the thought of feeling superior to others probably never comes to them. The goal is to share a special meal that stands out from other meals.

There are no obvious limits to the escalation of demand for quality.For example ,porsche famous car producer,has a model which was considered perhaps the best sport car on the mark Priced at over $120,000,it handles perfectly well and has great speen acceleration.But in 200 the producer introduced some changes which made the model slightly better in handling acceleration.People who really care about cars find these small improvemenmts exciting.To them,however,they must pay almost four times the price.

By placing the desire to be superior to other at the heart of his description of nisation demands,Keynes actually reduced such demands.However,the desire for higher quality has natural limits.

72.According to the passage,John Keynes Believed that_______.x kb 1.co m

A.desire is the root of both absolute and relative needs

B.absolute needs come from our sense of superiority

C.relative needs alone lead to insatiable demands

D.absolute needs are stronger than relative needs

73.What do we know about the couble in Paragraph 3?

A.They want to show their superiority

B.They find specialty important to meals

C.Their demands for food are not easily satisfied.

D.Their choice of dinner is related to ideas of quality.

74.What does the underlined word “escalation”in Paragraph 4 probably mean?

A.Understanding.

B.Increase

C.Difference

D.Study

75.The author of the passage that ______.

A. absolute needs have no limits

B. demands for quality are not insatiable

C. human desires influsnce ideas of quality

D. relative needs decide most of our spending

四、写作(共两节,满分35分)

第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)

以下标有题号的每一行均有一个错误,请找出,并按下列情况改正;

此行多一个词,把多余的词用斜线(\)划掉,在该行右边横线上写出该词,并也用斜线划掉。

此行缺一个词,在缺词处加一个漏字符号(^),在该行右边横线上写出该加的词。

此行错一个词,在错的词下划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词。

注意:请在答题卡上作答。

 

Dear Grandpa,

How are you those days? I have been missing you very       76._________

much after I went to college a year ago. Whenever I think of       77._________

the old days, I feel wery happily. I still remember when I          78._________

was child, you always held me in your arms and told me stories     79._________

till I fall asleep. We often went to the fields to enjoy the pleasant    80._________

view there. You told me the name of different plants and their      81._________

characteristics. Cradually, I became interesting in biology         82._________

and chose to leam biology when I entered into the college. Now    83.________

my friend Ann, together with me, are going to do field study       84.________

and the findings will be use as materials for our research. Since    85.________

we’ll do the study in our hometown, I hope to see you by then.

                                              Yours,

                                              Daisy

第二节 书面表达(满分25分)

某国际网站提供个人闲置物品交换服务。现在,你打算通过该网站将自己的一件闲置物品与他人交换(exchange)。请你用英文在该网站上发帖,发布物品交换信息。内容应包括:

·你将拿出什么物品进行交换

·具体介绍该物品

·你希望换回什么物品

·请愿意交换的朋友给你留言

注意:

1)词数100左右;

2)格式不限;

3)文中不得使用考生真实姓名和学校名称。

 

2012年普通高等学校招生全国统一考试(重庆卷)

英语试题答案

一、听力

1. A   2. C  3. B   4. A    5. C    6. C  7. B   8. C    9. A

10. A  11. B  12. B   13. C  14. B  15. C  16. B  17. A  

 

18. Discussion/ discussion  19. Football/football  20. 10:30/Ten-thirty/ ten-thirty

二、英语知识运用

第一节 单项填空

21.B  22.B  23.A  24.D  25.C  26.A  27.B  28.A  29.D  30.C 

31.A  32.B  33.C  34.D  35.A

第二节 完型填空

36.C  37.D  38.A  39.C  40.D  41.C  42.A  43.B  44.D  45.B 

46.A  47.B  48.B  49.C  50.A  51.C  52.C  53.D  54.A  55.D

三、阅读理解

56.A  57.D  58.C  59.C  60.D  61.B  62.D  63.A  64.B  65.A 

66.C  67.B  68.D  69.C  70.A  71.C  72.C  73.D  74.B  75. A  

四、写作

第一节 短文改错

Dear Grandpa,

 

    How are you those days? I have been missing you very      

76. these

much after I went to college a year ago. Whenever I think of       

77. since

the old days, I feel very happily. I still remember when I    

78. happy  

was child, you always held me in your arms and told me stories 

79. a  

till I fall asleep. We often went to the fields to enjoy the pleasant 

80. fell  

view there. You told me the name of different plants and their 

81. names  

characteristies. Gradually, I became interesting in biology 

82. interested  

and chose to learn biology when I entered into the college. Now 

83. into   

my friend Ann, together with me, are going to do field study 

84. is   

and the findings will be use as materials for our research. Since  

85. used  

we’ll do the study in our homewown, I hope to see you by then. 

 

                                          Yours,

 

Daisy

 

第二节 书面表达

 

 
  相关评论 点击数:530     评论数:1    
游客     发表评论于:2012-7-15 17:04:33
哟,有听力呀
   发表评论: (评论字数不能超过200字!)
 
验证码: